Digitaal meedenkconsult

Met een digitaal meedenkconsult (of meekijkconsult) kan de huisarts eenvoudig en laagdrempelig advies vragen aan een medisch specialist. Dit advies kan de huisarts (als hoofdbehandelaar) in overleg met de patiënt gebruiken voor het behandelplan. Het meedenkconsult voorkomt hiermee onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis en vergroot de onderlinge samenwerking en de medische kennis van de huisarts. Wanneer er na het digitaal meedenkconsult toch wordt verwezen naar het ziekenhuis, dan kan dat met een gerichtere vraag. Hierdoor verbeteren huisartsen en ziekenhuis de toegankelijkheid en doelmatigheid van de zorg in de regio.

Waarvoor kan ik een meedenkconsult gebruiken?

In een meedenkconsult kun je een concrete vraag stellen aan de medisch specialist. Met het advies kun je de patiënt zelf behandelen. Daarmee voorkom je een verwijzing.

Wat is het verschil tussen een digitaal meekijkconsult en teleconsultatie?

Er is geen verschil. Meedenkconsult dekt het beste de lading (de medisch specialist denkt mee en adviseert).

Wanneer kun je gebruikmaken van het meekijkconsult?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis stel het meedenkconsult beschikbaar voor huisartsen die zijn aangesloten bij de zorgroepen DrechtDokters, Ridderkerk, Zorggroep Hoeksewaard (ZGHW), Haringvliet en Cohaesie. Als huisarts sluit je een overeenkomst met je regionale huisartsenorganisatie of zorggroep. Hierna kan de huisarts gebruik maken van een digitaal meekijkconsult.

Wat is het voordeel voor mijn patiënt?

Een meedenkconsult belast het eigen risico niet. Bovendien bespaar je de patiënt een bezoek aan het ziekenhuis.

Waarom moet de patiënt toestemming geven?

De medisch specialist geeft een advies, maar de huisarts blijft hoofdbehandelaar. Omdat er geen behandelrelatie tussen medisch specialist en patiënt ontstaat, maar de aanvraag en het advies wel worden opgenomen in het ziekenhuissysteem, is het nodig dat de patiënt toestemming geeft voor opname van de patiëntgegevens uit het meedenkconsult in het EPD van het ziekenhuis. De huisarts registreert deze toestemming met behulp van een vinkje in het aanvraagformulier in ZorgDomein.

Kan ik een meedenkconsult gebruiken voor overleg over een patiënt die in het ziekenhuis onder behandeling is?

Een meedenkconsult kan niet worden aangevraagd als een patiënt al in behandeling is bij het betreffende specialisme. Het meedenkconsult is bedoeld om verwijzing te voorkomen en de patiënt in de eerste lijn te houden. Daar staat een vergoeding tegenover voor zowel de huisarts als het ziekenhuis. Op het moment dat de patiënt al is verwezen, worden dubbele kosten worden gemaakt. Bij patiënten die al in behandeling zijn in het Albert Schweitzer ziekenhuis is telefonisch overleg met de medisch specialist de beste route.

Hoe wordt een meedenkconsult vergoed?

De huisarts kan sinds 1 januari 2024 het meekijkconsult zelf declareren. De zorggroep draagt zorg voor uitbetaling aan het ziekenhuis. De vergoeding voor de inzet van de medisch specialist wordt gedeclareerd door de zorggroep binnen de S3-gelden.

Hoe vraag je een meedenkconsult aan?

  • Ga naar ZorgDomein. Je vindt de meekijkconsulten tussen de relevante verwijsopties op de locaties Zwijndrecht en Dordwijk én onder de knop ‘advies’.

  • Lees de inclusiecriteria en eventuele aanwijzingen en vul het aanvraagformulier in.

  • Vraag de patiënt toestemming om de gegevens in het ziekenhuissysteem op te nemen.

  • Voeg indien relevant bijlagen bij.

  • In het patiëntselectiescherm plan je bij sommige specialismen het meekijkconsult direct in de agenda van de medisch specialist via de paarse knop. Vergeet het vinkje ‘Boek direct de bovenstaande afspraakmogelijkheid bij deze verwijzing’ niet.

  • Is de eerste afspraakmogelijkheid over meer dan drie dagen laat het vinkje ‘Boek direct de bovenstaande afspraakmogelijkheid bij deze verwijzing’ dan open. Het meedenkconsult wordt dan handmatig ingepland. Ook als de paarse knop niet zichtbaar is wordt het meedenkconsult handmatig ingepland.

Hoe wordt het meedenkconsult beantwoord?

De medisch specialist beantwoordt de consultvraag op de ingeplande dag (binnen drie werkdagen) in een medische brief via Edifact. De huisarts is de aangewezen behandelaar om het advies van de medisch specialist te bespreken met de patiënt.

Voor welke specialismen en zorgvragen kan ik een meekijkconsult aanvragen?

Welke informatie moet ik meesturen in een meedenkconsult?

Enkel meedenkconsulten die zijn voorzien van een duidelijke vraagstelling kunnen worden beantwoord door de medisch specialist. De medisch specialist ziet de patiënt niet en is geheel afhankelijk van de door de huisarts aangeleverde vraagstelling, medische voorgeschiedenis, actueel medicatieoverzicht en relevante achtergrondinformatie. Check altijd in het ZorgDomein verwijsprotocol welke specifieke informatie wordt gevraagd en stuur, indien relevant, uitslagen van onderzoek of foto’s mee.

De medisch specialist adviseert om de patiënt toch te verwijzen, hoe verwijs ik dan de patiënt naar het ziekenhuis?

 

Als je het advies overneemt dan stuur je een nieuwe verwijsbrief. Je kunt inhoudelijk verwijzen naar de aanvraag meekijkconsult. Als de medisch specialist -op basis van de aanvraag meekijkconsult- de patiënt direct laat insturen dan is een extra verwijsbrief niet nodig

Waar kan ik terecht met vragen?

Heb je vragen of klachten over het aanvraagproces? Neem dan contact op met afdeling Zrgsamenwerking via zorgsamenwerking@asz.nl . Heb je vragen over vergoedingen en declaraties? Neem dan contact op met de zorggroep waar je als huisartsenpraktijk bij bent aangesloten. Medisch-inhoudelijke vragen naar aanleiding van het antwoord op het meedenkconsult kun je stellen via telefonisch overleg met het betreffende specialisme.

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerDigitaal meedenkconsult
Naar boven