Tepeltatoeage maakt plaatje weer compleet na borstreconstructie
Patiënten die na borstkanker een borstreconstructie hebben ondergaan, kunnen voor het allerlaatste stukje in dit heftige proces nu ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis terecht. Met het tatoeëren van de tepel en tepelhof maken de verpleegkundigen van de afdeling Plastische chirurgie het plaatje letterlijk en figuurlijk weer compleet.
“Het geeft patiënten meer zelfvertrouwen en een beter lichaamsbeeld”, zegt plastisch chirurg Fientje van der Veen. Tot voor kort werden patiënten voor een tepeltatoeage doorverwezen naar een huidtherapeut. Nu wordt de behandeling uitgevoerd op de polikliniek Plastische chirurgie in het ASz. Iedereen die een borstreconstructie heeft gehad, komt in aanmerking voor een tatoeage. Ook patiënten die hun reconstructie in een ander ziekenhuis hebben ondergaan. Tussen de reconstructie en het tatoeëren moet minimaal drie maanden zitten, zodat de borst voldoende is genezen.
Kleur
Een verpleegkundige tekent met een stift eerst de grootte, kleur en plaats van de tatoeage af. De huid wordt licht verdoofd en daarna wordt met naaldjes een huidvriendelijke pigmentvloeistof ingebracht. De patiënten mogen na de behandeling gewoon naar huis. De tatoeage kan na een aantal weken wat lichter worden. Soms is het nodig de behandeling in meerdere keren te doen, om zo precies de juiste kleur te krijgen.
Award
De verpleegkundigen van de afdeling Plastische chirurgie wonnen vorig jaar de TopASz Award. Dat is de prijs die de Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis jaarlijks toekent aan een zorgverlener of afdeling die zich in het voorbije jaar buitengewoon heeft ingespannen om zo patiëntvriendelijk en gastvrij mogelijk te zijn. Van het geld dat ze met deze prijs wonnen, schaften de verpleegkundigen het tatoeëerapparaat aan en volgden ze de benodigde scholing. Van der Veen: “Onze patiënten zijn ons enorm dankbaar. Met deze behandeling kunnen ze een moeilijke periode afsluiten.”
Bekijk hieronder onze video met meer uitleg over de tepeltatoeage.